Bernstein Celebration Tour | Millennium Jazz Orchestra | McFadden | Bohn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPRESENTATION:
The Netherlands (exclusive)

 

Op 25 augustus 2018 is het precies 100 jaar geleden dat componist/dirigent/verteller Leonard Bernstein (1918-1990) geboren werd. Reden om wereldwijd groots uit te pakken met zijn muziek en nalatenschap. In Nederland heeft Joan Reinders een Bernstein-programma samengesteld en bewerkt voor zijn Millennium Jazz Orchestra. Dat mondt uit in een unieke kruisbestuiving tussen klassiek en jazz, waarbij de Amerikaanse sopranen Laura Bohn en Claron McFadden de vocale partijen voor hun rekening nemen.

Nu eens zullen de stukken klinken als een feest der herkenning, dan weer klinkt zijn muziek als gloednieuw repertoire. De meesterlijke arrangementen van Bernstein’s bekende en minder bekende werken vormen een wereldwijde primeur: nooit eerder werden jazzbewerkingen goedgekeurd door de Bernstein Estate.

Het contrastrijke programma bevat veel bekende melodieën, veel swing, bluesy, vette bigband klanken, opwindende ritmiek, prachtige ballades en een vleugje Latin en Broadway. De zangsolisten staan garant voor vocaal en theatraal spektakel en er wordt spannend geïmproviseerd door de instrumentale solisten uit het orkest.

PROGRAMMA:
Het avondvullende programma bevat de volgende composities:

Instrumentaal:
1. Proloog uit West Side Story (instrumentatie voor jazzorkest)
2. Three dance episodes uit On the Town (instrumentatie voor jazzorkest)
3. Prelude, Fugue and Riffs for solo clarinet and jazz orchestra (origineel)
4. Cool (instrumentatie voor jazzorkest)
5. Mambo (instrumentatie voor jazzorkest)

Theaterstukken gearrangeerd voor jazzorkest en vocale solist:
1. Big Stuff (Fancy Free)
2. I feel pretty (West Side Story)
3. Somewhere (West Side Story)
4. Ain’t got no tears left (On the Town)
5. It’s gotta be bad to be good
6. Spring will come again (The skin of our teeth)
7. America (West Side Story)
8. Something’s coming (West Side Story)

EDUCATIEVE PROJECTEN
Deze Bernstein-tournee is een ideaal vertrekpunt voor educatieve projecten. Bernstein was zelf een groot educator. Hij overschreed de grenzen tussen klassieke muziek en andere muziekgenres. Geheel in zijn geest is er een lesbrief samengesteld, doorspekt met opdrachten als zingen, klappen, luisteren, schrijven en zelfs een dirigeerwedstrijd. Zo wordt de creativiteit van de scholieren gestimuleerd, beleven zij het concert intenser en krijgen zij achtergrondkennis over Jazz, Klassiek en Latin. Ook worden er muzikale en sociaal-maatschappelijke verbanden naar onze tijd gelegd. Er worden scholierenconcerten en workshops gegeven en er worden drie landelijke Bernstein Play Inns voor amateurmuzikanten georganiseerd.